KELIME OYUNLARI ...... KEL iME KOYUNLARI....KELİMELİ UNLU MAMÜLLERİ..........K.ELİME OY OY OY UMA THURMAN LARI...

Şehir Efsaneleri "Balıkesir"



Sevgili okuyucularım her köşesi cennet memleketimizin birbirinden güzel şehirlerinin üzerindeki sır perdesi kalkmaya devam ediyor. Bugünki konuğumuz yaz kış ziyaret edebilceğiniz, deniziyle tarihiyle herkesi büyüleyen "Balıkesir".

Araştırdım taraştırdım halkı nasıl kandırıyorlar öğrendim. Bakın efendim sözde bilimsel araştırmalara göre Balıkesir'in hikayesi şöyleymiş;

"Roma imparatoru Hadrianus'un adı verilerek Had-rianotherai olarak adlandınlan kentte Hadrianus, Yunanca "eski kale" anlamına gelen Paleocastra adlı bir şato yaptırdı. Balıkesir adının buradan kaynaklandığı söylenir. Bazı kaynaklara göre Selçuklular'ın kente Balak Hisar ya da Balık Hisar dedikleri bilinmektedir"

Bıktık şu Yunanca isimlerden yaa. Yani zaht-ı muhteremler olmasa isim misim bulamıcakmışız meğer. Her fırsatta nasıl döktük lan sizi denize diye böbürleniriz. Ama hala onların ismini kullanıyoruz. Memleket 1000 yıldır Türkçe konuşuyor ama şehir isimleri Yunanca. İçimizdeki Yunanlıların işi bunlar. Olayın aslı tabiki böle değil. Sizler için uyumadım yemedim içmedim giymedim ve bu işin sırrını çözdüm.

Eskidendi çoook eskiden. Anadolu'da beylikler modası vardı. Osmanoğulları Pack-man gibi bunların hepsini yemeden önce tabiki. Karesi Beyliği'de bunlardan birtanesiydi. Matematik ile ün salmıştı. Hepsinin soyadları Ünsal'mıştı. Bu gereksiz espriyi yok farzedelim. Bu beyliğin matematik sevdası ismine de yansımıştı tabiki. Kendilerini diğer beyliklerden hep üstün görüyolardı bu nedenle onlar ne kadar büyükse biz onların 'Karesi'yiz diye slogan bile bulmuşlardı.

Merkezleri Balıkesir'di tabiki o zamanki ismi 'Karekökü' idi. Bilimadamları Matematik dünyasında çığır açacak bir buluşa imza attılar. O zamanlar, Basit Kesir, Bayağı Kesir ve Bileşik Kesir bulunmuş, Pay ve Paydaş kavramları Pastahane sektöründe yeni ürünler ortaya çıkarmıştı. Elmalı Pay bunun en bariz örneğiydi. Günümüzde ki örneği ise ünlü müzisyen İskender Paydaş'tır.

Karesi'li bilim adamları ise, Ballı Kesir'i buldular. O sene Matematik ödülleri Pisagor-Thales ortaklığında veriliyordu. Bu ödülü ise Pötü Karesi isimli zat almaya hak kazanmıştı. Ballı Kesir ise Payı paydasından şans eseri büyük olan kesirlere denmekteydi. Bu büyük yankı uyandıran buluş sonrası şehrin merkezine önceleri Ballıkesir daha sonra ise kolay söylenmesi için Balıkesir adı verildi.

Bir süre sonra burayı işgal eden Osmanlılar Ballı kesir mi olur lan. Şans diye birşey yoktur olsa osla kader vardır diyerek bu buluşu dünya litaratüründen sildi. Çünkü dünyada bu buluşu kabul eden heryeri de işgal etmiş bulunmaktaydılar. Ama şehrin ismi, yeni isim bulmaya üşendiklerinden Balıkesir olarak kaldı.

To Be Contunied...

Hiç yorum yok: