Yeni bir şehir efsaneleri yazımla tekrar birlikteyiz sevgili okuyucularım. Bugün ki şehrimiz Türkiye'nin kuzeyindeki en uç noktasını içine alan Karadeniz ili Sinop. Yine rahat durmadım ve neden Sinop dendiğini araştırdım sizler için. Karşıma yine koskoca akademisyenlerin saçmalıkları çıktı. Gözlerime inanamadım sayın okuyucular ağlayınca renk değiştiriyormuş ilk kez fark ettim. Neyse o saçmalıklardan birini yazıyorum şimdi.
"Sinope Irmak Tanrısı Osopos'un güzeller güzeli kızıymış. Rivayete göre mutlu bir hayatı varmış. Birgün Tanrılar Tanrısı Zeus kendisini görmüş ve o anda aşık oluvermiş. Zeus bu, gönlünü kaptırdığını elde etmek için yapmadığı üçkağıtçılık yokmuş . Ama Sinope, Zeus'un bile başını döndürecek bir güzellikteymiş. Eli ayağı, dili dudağı dolaşmış Tanrılar Tanrısının, Sinope'ye aşkına karşılık her istediğini yapacağını söylemiş. Korku içindeki genç kız, kendisine dokunmamasını, kız oğlan kız almak istediğini söylemiş heybetli Zeus'a. Tanrılar Tanrısı, sözüne sadık kalmış ve Sinope'yi alıp en sevdiği yerlerden olan Karadeniz'in cennete benzeyen yemyeşil kıyılarına bırakmış."
Gerçekten bunu okudum ve gülmektan ağladım. Öncelikle itirazım Irmak Tanrısı Osopos'a. Hani tarihin en eski mesleği varya bilenler bilir. Herhalde ona ismini de bu arkadaş verdi. Koskoca Irmak Tanrısısın biraz ağır ol yaa. Ondan sonra Aynı ırmakta iki kez yıkanılmaz tabi. Onu bırak ben artık bir kere bile yıkanmam.
Kız da iffetliymiş anasının yolundan gitmemiş Zeus'ta onu buraya göndermiş. Bu yüzden buraya Sinop deniliyorsa ben gitmem oraya arkadaş. Charlie Brown'un köpeği Snoppy ismini verdi deseler daha mantıklı olurdu allaama.
Neyse işin aslına gelelim. Doğruyu öğrenmek herkesin hakkı. Sinop ismi nereden geliyor? Buyrun bakalım:
Sinop kurulduktan bir süre sonra ordaki halkın kafasında soru işaretleri belirmiş. Eş dost posta gönderse, telgraf çekse, kargo yollasa nereye yollıcak? Mutlaka bir isim bulunmalıydı. O zaman da halk genelde ingiliz ve italyanlardan oluşuyordu. Az az Türkler bir çorba kaşığı da Surinamlılar vardı. Ama oranın en zengin ve en sözü geçen iki arkadaşın birisi İtalyan diğeri İngilizdi.
İtalyan olan şirin mi şirin uzlaşmacı, iyimser ne de olsa Akdeniz insanı. Muhalefet etmez yapıcı olurdu. Ama O ingiliz yokmu ingiliiiz herşeye karışır hiç memnun olmaz. 5'te çayını içer ama herzaman çaycıya kaçak çay yok mu diye sorardı. Bir gün halk Merkez camii'nin karşısındaki meydanda toplandı. Çeşitli isimler atıldı ortaya. Ama en son kararı bu ikisi vericekti. İtalyan her zaman ki yumusaklığıyla:
-Si
İngiliz sanki Mirc'te konuşuyormuş gibi muhalefet bünyesiyle:
-Nope
Okadar seri bi hal almışki bu durum. Sesler Si-nope şeklinde duyulmaya başlanmış. En sonunda Surinamlı arkadaş bari Sinop olsun demiş. İtalyan kabul etmiş İngiliz de kendinden bişi bulduğu için hayır diyememiş ve Sinop olmuş.
Herşeyin doğrusunu öğrendiğiniz bu adresten hiç vazgeçmeyin. Saygılarımla
3 yorum:
çok tşklr performans ödevimdi
ulan sereffsizz .. adıı kopekk .. ne laf edıyon guzel anadolumuzunn guzell kentıne .. !
pislik herif sinopa ne laf edion lan türkiyenin hiçbi yerine laf etme a.q
Yorum Gönder